Cançons en Blanc i Negre (2010)

El disc Cançons en Blanc i Negre és el punt i principi de la nostra trajectòria com Autòmats. Es tracta d’un projecte que va començar al més de juny, quan Miquel Herrero va decidir-se a gravar unes cançons que havia composat, de manera anecdòctica i sense cap pretenció inicial de gravar un disc. Però la sea relació amb el productor Nacho Vaquero, va fer que definitivament Miquel es dicidira per gravar una maqueta, que poc a poc va anar prenent forma fins que va convertir-se en el projecte Cançons en Blanc i Negre.

El disc, funciona com una mena de refugi anímic, on amagades darrere de melodies senzilles, trobem lletres delicades i personals, que fan de trampolí  cap a la nostàlgia.

A continuació comentarem un poc per damunt les cançons.

1# Tornar A Començar:  La primera cançó de l’elepé està carregada de positivitat, i suposa el bitllet de viatge cap al món dels autòmats. La lletra parla d’un sentiment que relament tots podem tenir en un determinat moment de la vida. Una regressió cap a l’infantessa al costat de la persona que estimes, recuperant el temps dels somnis, i recuperant la voluntad de tornar a ser xiquets.

2# Un Vell Robot: Amb influències del pop més folky, trobem aquesta segona cançó que en realitat va ser la tercera en composar-se.  No s’heu plantejat què passaria si fórem robots fets de llauna, i no tinguerem la possibilitat de sentir? ELtema és fresquet, i el seu sò ens du reminiscències de grups com Antònia Font o Manel.

3# Fantasmes Al Meu Cap: Un tema potent i directe, amb una lletra íntima i personal. Amb un sò poderós i contundent, la seua melodia lleugera ens remet directament als clàssics del pop-rock dels 60’s… La lletra funciona com a constatació de que hi ha dies en els que l’enorança ho envaeix tot, i deixa el seu alé fins i tot a les coses més cotidianes…

4# Coses Que He Oblidat: Hi ha coses que és millor oblidar-les, tal i com diu la quarta cançó del disc. De vegades ens podem fer castells de naïps, que arriben a acaronar el cel, però que també son fràgils i es somouen i cauen amb perillosa facilitat. De totes maneres, per molt que ens obstinem, oblidar del tot mai és possible… El tema té un caràcter rock-folk, i un sò contundent i lent.

5# Calor Polar: El canvi climàtic ja és una realitat. Però aquesta cançoneta no parla dels embolics meteorològics dels clima, sinò dels desbarats de l’horatge anímic. Un tema rocker i contundent, ràpid i amb unes harmonies que recorden els grups de power pop, i sixties. Si sovint penseu que és massa tard per no ofegar-vos de fred amb el calor polar aquest és el vostre tema…

6# Ja No Plou: Un altre tema carregat de misteriosa positivitat i un sò d’allò més Beatle. Cal mirar endavant que el temps se’n va.

7# Rodamón: Aquest va ser el segon tema que Miquel Herrero va composar dintre del projecte, quan ni tan sols era un projecte. Miquel devia sentir-se com un rodamòn que ha perdut el mapa de la ciutat a la que acaba d’arribar; com un vaixell a la deriva que no sap massa bé que és el que passarà amb la seua sort. És també un tema personal, amb un marcat caire trist, pel seu sò pop suau, amb detalls de guitarra delicats però àcids.

8# Univers Autòmat: Amb la melodia d’Univers Autòmat vos donem la benvinguda al nostre món automàtic. Un tema fresc i senzill, amb un sò diferent accentuat per les línies de metals ( Trompa i Bombardí). Ja ho diu la cançó; si veniu de visita sapigueu que ací teniu casa, xicoteta i imaginària; però casa, en definitiva. Univers Autòmat és el nostre primer single, el tema amb el que despeguem i presentem la nostra banda.

9# Ràdio Vintage: Un altre tema mogudet i carregat de positivitat. Dels més rockers del disc, recorda també les melodies de power pop, fent un repàs de trastos i andròmines que s’han quedat desfassats per l’avanç tecnològic; La lletra ens recorda que també nosaltres ens podem quedar antiquats, i que de vegades no cal estar a la cresta de la ona, surfejant amb la tacnologia més puntera, que les tecnologies pretèrites no deixen de tenir el seu encant par estar passades de moda.

10# Pacte amb Peter Pan: Aquest és el segon single d’ Autòmats. Una mena de cançó de bressol que és capaç de captivar els sentiments d’aquell que l’escolta . Un tema que ens transporta directament a la crua realitat de l’edat adulta, on s’hem de plantetjar si realment val la pena deixar de ser petits…

11# Si Tu Encara Hi Ets: El tema que tanca el disc, és probablement el més potent de tots. Funciona com a colofó, com a esclafit final i sentència rotunda i definitiva del projecte; que queda obert amb l’hipòtesi condicional de l’afirmació “… i em pregunte si tu encara hi ets”. Una cançó amb molta força i energia caracteritzada per un sò menys vintage i més actual, amb sintetitzadors i guitarres distorsionades.

Tot això i molt més ho podeu trobar al disc “Cançons en Blanc i Negre” editat al 2010 per Cambra Records.

Anuncis
%d bloggers like this: